Het aantal soorten kerstbomen waaruit u kunt kiezen is groter dan ooit. Voor wie durft: een kerstboom van simpele houten planken is dit jaar helemaal hip! U heeft geen last van uitvallende naalden, maar u mist wel die lekkere dennengeur.
Top 5 kerstbomen
- De Nordmannspar of Kaukasische zilverspar is de meest populaire kerstboom, want hij heeft een mooie piramidevorm, glanzende, donkergroene en stompe naalden, stevige takken die niet snel doorbuigen, valt niet snel uit en geurt bij aanraking.
- De Servische spar of zilverspar heeft een sierlijke, compacte vorm met afhangende takken, glanzende, grijzig-blauwe en zachte naalden, geurt lekker en valt niet snel uit.
- De edele zilverspar (Picea procera) heeft takken die ook zeer geschikt zijn voor het maken van kerststukjes, zachte, glanzende grijzig-blauwe naalden, geurt lekker en valt nauwelijks uit.
- De blauwspar heeft een mooie piramidevorm met uitwaaierende ‘etages’, een mooie blauw-grijze gloed, scherpe naalden, valt niet snel uit en geurt bij aanraking.
- De traditionele kerstspar (Picea abies) is donkergroen en geurt heerlijk, maar heeft prikkende naalden en valt relatief snel uit.
5 Kerstboomtips
- Een kerstboom met kluit valt minder snel uit, maar is wel iets duurder dan een boom zonder kluit.
- Laat de boom eerst een paar dagen in een garage, schuur of berging wennen aan iets hogere temperaturen.
- Zaag bij een kerstboom zonder wortelkluit een stuk van ongeveer vijf centimeter van de stam en plaats de boom direct in water, zodat de boom voldoende water kan opnemen.
- Geef de boom regelmatig water. Een grote kerstboom kan door verdamping wel een liter water per dag verbruiken.
- Zet de boom niet naast of boven de verwarming of in direct zonlicht, want dan droogt hij sneller uit.