Voorzaaien in de vensterbank

Voorzaaien in de vensterbank

Onze handen jeuken om de tuin en moestuin weer lekker groen en fleurig te maken, maar we moeten nog even geduld hebben zolang het nog kan gaan vriezen. Wat we wel al vanaf eind februari kunnen doen is het voorzaaien van groenten, kruiden en eenjarige zomerbloeiers. Dat kan onder glas in een koude bak of in een folietunnel in de tuin, maar ook gewoon in kweekbakjes in de vensterbank. Laat vooral kinderen alvast groene vingers kweken – dat kan vanaf half maart ook weer met de minimoestuinpotjes-actie van Albert Heijn, die wegens groot succes herhaald wordt.

Benodigdheden:

  • (Pers)potjes, zaaitrays of een kweekkastje;
  • Zaai- en stekgrond;
  • Plastic zakjes en plantenlabels;
  • Gieter en plantenspuit.

Wat voorzaaien?
Omdat het nog even duurt voordat de zaailingen naar buiten kunnen is het raadzaam te kiezen voor soorten die langzaam ontkiemen en groeien. Ook is het verstandig ze op een vensterbank in een onverwarmde kamer te zetten, om de groei een beetje te remmen. Geschikt zijn groenten als tomaat, paprika, peper, pompoen, meloen, komkommer, courgette, aubergine en kruiden als bieslook, marjolein, kervel en peterselie. Ook eenjarige bloemen als wasbloem (Cerinthe), cosmos, kattensnor (Cleome), siererwt (Lathyrus), siertabak (Nicotiana) en Oost-Indische kers (eetbaar!) kunt u vanaf eind februari voorzaaien.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...