Het tuinseizoen loopt langzaamaan op z’n einde. Wellicht brengt oktober nog een paar warme nazomerdagen, waarop we nog heerlijk buiten kunnen genieten en hier en daar wat tuinwerk verrichten.
Tuintips oktober 2016
- Plant rozen met kale wortels, bessenstruiken en struiken die in de winter en het vroege voorjaar bloeien, zoals de toverhazelaar en winterjasmijn. Wilt u in het voorjaar kunnen genieten van bloesem? Plant dan een sierkers of sierappel.
- Plant siergrassen. Deze zorgen voor een dynamisch, ruisend plaatje in de herfst en winter en zijn prachtig met een najaarszonnetje of rijp erop. Ook kerstrozen, groenblijvende varens en lage, groenblijvende struiken zorgen voor een mooi winterbeeld.
- Bij zachte temperaturen kunt u nog prima planten delen, scheuren of verplanten.
- Vul bakken en potten met planten die in de winter bloeien of mooi groen blijven, zoals winterviolen, winterheide, parelbes (Pernettya), bergthee (Gaultheria), Skimmia, kerstroos (Helleborus) en klimop.
- Plant vroeg bloeiende voorjaarsbollen, zoals sneeuwklokjes, krokussen, winterakonieten, narcissen, hyacinten en sterhyacinten (Scilla). Bestel of koop ook alvast tulpen; die plant of pot u het best tussen eind oktober en eind november.
- Rooi uitgebloeide bol- en knolgewassen, zoals dahlia’s, knolbegonia’s en gladiolen, na de eerste nachtvorst, als het blad begint te verkleuren. Bewaar de bollen en knollen op een donkere, droge en koele maar vorstvrije plek.
- U kunt nu nog een gazon aanleggen, door te zaaien of graszoden te leggen. Al een gazon? Verwijder dan de afgevallen bladeren van het gras en gooi deze op de composthoop of gebruik ze als afdekmateriaal voor vorstgevoelige planten of de zojuist geplante voorjaarsbollen. Blijf deze maand nog maaien en verticuteer nog een keer.
- Verwijder afgevallen blad uit de vijver of span een net om te voorkomen dat bladeren in het water vallen.
- Knip of snoei lelijke, verdorde en afgestorven planten terug, maar laat zo veel mogelijk uitgebloeide planten verder gewoon met rust. Met hun blad, bloemaren en -schermen en zaaddozen zorgen ze voor een mooi plaatje als er straks sneeuw op valt. Bovendien bieden ze voedsel en beschutting aan nuttige insecten, egels en vogels.
- Verwijder plantensteunen bij afgestorven of zich terugtrekkende planten.
- Ruim de schuur of garage op voordat de tuinmeubels er weer in moeten.
- Beits, indien nodig, houten tuinmeubels, de schutting, het hek of de schuur.
- Maak de dakgoten schoon of laat dit tijdig doen.
- Wordt er nachtvorst verwacht? Zet kuipplanten als fuchsia’s en oleanders dan op tijd in de schuur, kelder of garage.