Je tuin, een dierentuin?

Je tuin, een dierentuin?

Nu dieren a alsmaar moeilijker een geschikte plek vinden om te fourageren, zich voort te planten en veilig te leven, worden tuinen hun toevluchtsoord. Zo maak je van je eigen groene paradijs, ook een paradijs voor dieren.

  • Leg een vijver(tje) aan. Water is de bron van alle leven; geen enkel levend wezen kan zonder. Als ze de keuze hebben, geven kikkers, padden, vogels, libellen, waterjuffers en salamanders er dan ook de voorkeur aan in (de nabijheid van) een tuin met vijver te leven. Maak zo’n tuinvijver niet te aan de buitenste randen, laat ‘m zachtjes schuin aflopen of leg er een loopplankje in, zodat wilde dieren er makkelijk in en uit geraken, en zet er ook genoeg planten in.
  • Tip: is je tuin echt te klein voor een vijver, graaf dan een teiltje in het gazon of tussen de planten in en vul het met schoon water. Vogels komen er maar wat graag drinken en het stof van hun veren spoelen.
  • Plant een losse, gemengde haag. Insecten, kleine zoogdieren en vogels vinden er nestgelegenheid, voedsel en beschutting tegen extreme weersomstandigheden. Enkele geschikte planten: meidoorn, veldesdoorn, hazelaar, sleedoorn, kornoelje, wilde roos, kardinaalsmuts
  • Maak of koop een insectenhotel om solitaire bijen, lieveheersbeestjes, vlinders, sluipwespen, zweefvliegen en andere nuttige beestjes aan te trekken.
  • Leg een houtstapel aan in een verloren hoekje van de tuin. Ook daarop komen insecten en kleine zoogdieren af. Het is voor hen ook een ideale overwinteringsplek.
  • Vermijd het gebruik van herbiciden en pesticiden in je strijd tegen ongewenste planten en dieren. Je treft er ook vaak nuttige soorten mee. Neem daarom je toevlucht tot natuurlijke middelen.
  • Zet planten die bijen en vlinders lokken. Plant ze in groepjes, want hoe meer kleur en geur bij elkaar, hoe makkelijk de insecten de planten ontdekken. Kies daarbij voor planten met verschillende bloeiperiodes, zodat de aanvoer van nectar het hele jaar door verzekerd is. Goede vlinderplanten: vlinderstruik, koninginnestruik, lavendel, kattenkruid, salie, rode zonnehoed, Verbena bonariensis, Phlox paniculata,…
  • Goede bijenplanten: lavendel, klimop, vingerhoedskruid, stokroos, kogeldistel, duizendblad…
  • Maak de tuin niet al te ‘clean’. Laat dus wat uitgebloeide bloemen staan: bessen en zaaddozen zijn een belangrijke voedselbron voor vogels. Laat bijvoorbeeld ook eens wat brandnetels staan, waar ze geen kwaad kunnen: het zijn belangrijke waardplanten voor verschillende vlindersoorten.
  • Maai het gras niet te kort. Insecten, kevers, sprinkhanen vinden het heerlijk wonen in wat hoger gras en rupsen en vlinders vinden er voedsel.
  • Leg een composthoop aan. Wormen, kevers en ander klein grut die daarin wroeten, maken van je tuinafval heel mooie, nuttige compost. 

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

De allermooiste kerstbal: amaryllis

Officieel is het een bloembol (die Hippeastrum heet), maar iedereen kent hem als amaryllis. Wij vinden hem een van de mooiste 'kerstballen'.

Lees meer...
Kerstverlichting kiezen

De donkerste dagen van het jaar komen eraan. Maak het binnen en buiten een stuk gezelliger met allerlei stralende lichtjes. Zeker in deze nare tijden vormen ze letterlijk en figuurlijk lichtpuntjes.

Lees meer...
Haal meer groen in huis

Ja, straks mag de kerstboom weer worden opgetuigd, maar ondertussen wordt alles buiten een stuk kaler en donkerder.

Lees meer...
Doen! Bloemen zaaien in het najaar

Het klinkt raar, maar het is waar. Je zou denken dat je alleen in het voorjaar kunt zaaien, maar er zijn ook veel eenjarige bloemen en vaste planten die je nu kunt zaaien.

Lees meer...