Maak je tuin regenbestendig

Maak je tuin regenbestendig

Opeens kampten veel West-Europese landen met enorme wateroverlast. Zware regenbuien, rivieren die flink buiten hun oevers traden. Ellende voor velen, met letterlijk zandzakken voor de deur en zelfs dodelijke slachtoffers. Helaas is de kans groot dat dit vaker gaat gebeuren, gezien de klimaatverandering. Neem nu maatregelen om wateroverlast te voorkomen en maak je tuin 'rainproof'. Ons tuincentrum in Maaseik helpt je op weg met deze praktische tips.

7x slim afwateren

  1. Zorg dat regenwater zo goed mogelijk door de grond in je tuin kan worden opgenomen en voorkom dat de rioleringen zware hoosbuien niet aankunnen. Betegel de tuin daarom voor maximaal veertig procent. Zorg voor een rijke, gevarieerde beplanting in de rest van de tuin en kies zo veel mogelijk 'halfverharding' voor terras en paden. Dat zijn materialen waar je prima op kunt lopen, terwijl ze wel water doorlaten, zodat het in de bodem kan zakken. Denk aan grind, split, kiezels, houtsnippers en grasbetontegels. Plaats liever hagen dan schuttingen. Op deze manier creëer je ook meer koelte in de tuin. In een geheel betegelde tuin kan het erg warm en benauwd worden. En je doet er insecten, kleine dieren en je huisdieren ook geen plezier mee.
  2. Leg een vijver aan en beplant de randen met weelderige oeverplanten.
  3. Koop een regenton en koppel deze aan de regenpijp.
  4. Verander platte daken van de schuur, garage en/of het tuinhuis in een groen dak, met bijvoorbeeld Sedum-planten. Zij vangen niet alleen water op, maar vergroten de biodiversiteit en hebben ook een geluiddempend en isolerend effect.
  5. Laat het terras vanaf het huis iets naar beneden toe aflopen en/of breng een open goot rond het terras aan.
  6. Verbeter de grond. Op sommige plekken kan de bodem erg compact zijn, waardoor water er moeilijk in kan doordringen en er al snel plassen ontstaan. Breng elk voorjaar een verse laag compost aan en zorg voor een goede mulchlaag van organisch materiaal rond je planten en struiken.
  7. Leg bij een structureel natte grond een drainagesysteem aan of laat dit door een specialist doen.

Dorstige tuinplanten

Zeker wanneer je een relatief vochtige, laaggelegen tuin hebt, kun je het best kiezen voor planten die gedijen met natte voeten. Denk aan hortensia's, hosta's, varens, groothoefblad, mammoetblad (Gunnera), Kaukasische vergeet-me-niet (Brunnera), kattenstaart (Lythrum), pluimspirea (Astilbe), ridderspoor (Delphinium) en guldenroede (Solidago). Er zijn zelfs voorjaarsbollen die tegen nattigheid kunnen, zoals het zomerklokje (Leucojum) en de kievietsbloem (Fritillaria).

En schaf in ons tuincentrum in Maaseik meteen een paar goede, waterbestendige regenlaarzen aan.

Kijk ook eens naar de volgende berichten:

Start een pluktuin met deze tips

Wat is er nu fijner dan een zomerlang bloemen om je heen? Liefst zowel binnen als buiten. De oplossing: een pluktuin of bloemenborder!

Lees meer...
Maak je gazon klaar voor het voorjaar

Geef je grasmat na de koude wintermaanden wat extra liefde en aandacht. Deze tips helpen je je gazon dit voorjaar weer in topconditie te brengen!

Lees meer...
5 gewassen voor de makkelijk moestuin

Voor wie nog groene vingers moet kweken zijn er een aantal makkelijke groenten en kruiden die gegarandeerd groeien en bloeien. Wij zetten vijf aanraders voor je op een rijtje.

Lees meer...
Favoriete vroege voorjaarsbloeiers

Verlang je ook zo naar de lente? Kom dan langs in ons tuincentrum om de fijnste vroege voorjaarsbloeiers te scoren!

Lees meer...