Verschillende groenorganisaties promoten momenteel ‘de levende tuin’: een tuin die niet volledig is betegeld maar een gevarieerde beplanting heeft die aantrekkelijk en nuttig is voor insecten, zoals bijen en vlinders, kleine dieren als vogels en egels én voor de mens. Een van de planten die bij uitstek in een levende tuin hoort is daslook. Vraag ernaar in ons tuincentrum in Maaseik.
Beresterk, lekker en gezond
Daslook is een bolgewasje dat het best gedijt in vochtige, kalkrijke grond en in de halfschaduw. Het krijgt mooie, donkergroen, spitse bladeren, wordt maximaal veertig centimeter hoog en bloeit al in april en mei met witte bloempjes. Zowel het blad als de bloemen geuren en smaken sterk naar knoflook. Bijkomend voordeel daarvan: ze houden katten op afstand.
De Latijnse naam is Allium ursinum. Het eerste deel van de naam geeft aan dat het familie is van de ui. Het tweede deel is afgeleid van het Latijnse woord voor ‘beer’ (ursus) en is te danken aan het oude volksgeloof dat beren die uit hun winterslaap kwamen als eerste op zoek zouden gaan naar daslook om van te eten. Lange tijd heeft men ook gedacht dat men door het eten van de plant zo sterk als een beer zou worden. Dat is niet zo, maar feit is wel dat daslook veel gezonde eigenschappen heeft. Een oud gezegde luidt dan ook:
‘Eet prei in maart en daslook in mei,
dan is men het hele jaar dokter-vrij.’
Daslook werkt onder andere bloedzuiverend en bevordert de spijsvertering. Gebruik de bloemen als garnering in de sla, verwerk de jonge blaadjes in een daslookpesto (vervang de basilicum door daslook) of als smaakmaker over een pizza, of maak eens daslooksoep.
NB Als daslook het ergens naar zijn zin heeft kan het een woekeraar worden. Maar dat is een luxeprobleem: geef de overtollige planten cadeau aan een andere (moes)tuinier of eet ze lekker op!
Bezoek ons tuincentrum in Maaseik voor meer mooie, smakelijke en gezonde planten